MENGINTAI KE LANGIT..

ku mendongak ke awan mencari bulan di siang hari.. bisakah aku temui??

Nama aku Gebu. Aku seekor kucing yang gemuk dan sihat. Gebu ada tuan namanya Abu. Abu gila sebab Abu je betul-betul suka kawan dengan Gebu. Dulu Abu kutip Gebu kat longkang. Masa tu Gebu lari dari tuan Gebu yang lama. Terima kasih Abu sebab sudi kutip Gebu. Hari tu tuan Gebu yang lama datang balik cari Gebu. Gebu takut sangat-sangat. Gebu rasa macam nak lari jauh-jauh. Ketakutan Gebu makin kurang bila ada Abu. Gebu percayakan Abu. Kat sini hanya Abu yang betul-betul kasih pada Gebu.

Pada satu hari Abu cakap kat Gebu yang Abu sayangkan Gebu. Abu cakap nak jaga Gebu baik-baik. Abu janji takkan layan Gebu macam tuan lama Gebu dulu. Gebu sedih dan terharu dengan kata-kata Abu. Jauh dalam sudut hati Gebu, Gebu sangat sayangkan Abu. Tapi..betul ke Abu jujur sayangkan Gebu yang hina ni. Hari-hari Gebu fikir. Abu ada banyak pilihan lain. Yang lebih cantik..yang lebih bijak..yang lebih baik dari Gebu. Gebu rasa diri Gebu sangat tak layak untuk Abu. Akhirnya Gebu terima Abu :)

Petang-petang Abu selalu bawak Gebu jalan-jalan kat taman. Abu beli makanan mahal-mahal untuk Gebu. Abu usap kepala Gebu hari-hari. Gebu gembira sangat bila bersama Abu. Kalau Abu terkasar bahasa dengan Gebu, hati Gebu mudah betul tersentuh. Gebu terus menangis. Gebu susah nak menangis tapi bila dengan Abu Gebu akan jadi lain. Sensitif betul Gebu ni. Bila dengan Abu, Gebu mudah nak luahkan semuanya dekat Abu. Hanya Abu yang tau kisah silam Gebu dengan tuan Gebu yang dulu. Kadang-kadang Gebu akan teringat apa yang dah jadi dulu. Gebu menangis kuat-kuat sebab tak tahan mengenangkan apa yang dah jadi dulu. Gebu sedih sangat Abu. Tolong Gebu... pernah satu petang Abu bawak Gebu jalan-jalan kat taman. Tiba-tiba mood Gebu berubah. Gebu jadi takut dengan Abu. Gebu nampak wajah tuan Gebu yang lama pada Abu. Gebu nangis kuat-kuat. Gebu takut. Gebu sedih. Masa tu Abu pujuk Gebu. Gebu lari dari Abu tapi Abu tetap setia ikut Gebu. Abu pujuk Gebu. Kesian Abu bila Gebu buat macam ni. Maafkan Gebu..Gebu tak boleh kawal perasaan Gebu lagi.. Gebu sedih :'[

Gebu dan tenang sekarang. Terima kasih Abu sebab pujuk Gebu yang mengada ni. Gebu mintak maaf..Gebu lupa yang Gebu tak patut mengada-ngada dengan Abu. Lepas tu hubungan Abu dan Gebu makin ok. Gebu makin sayangkan Abu. Sayang sangat-sangat. Tiap masa Gebu rindukan Abu. Baru-baru ni Gebu diduga lagi. Kali ni hati Gebu betul-betul sakit. Gebu bukan sakit hati dengan Abu tapi pada diri Gebu sendiri. Baru-baru ni Gebu dapat tau kawan Abu sukakan Abu. Kawan Abu kenal Abu lebih awal dari Gebu. Kawan Abu baik..kawan Abu bijak dari Gebu. Kawan Abu lebih hebat dari Gebu.  Gebu dah mula rasa rendah diri. Gebu  mula membandingkan diri Gebu dengan kawan Abu tu. Makin hari Gebu makin yakin kawan Abu memang betul-betul sukakan Abu. Tapi Abu tak perasan. Bila Gebu bagitau Abu mesti Abu marah. Abu cakap Gebu merepek. Abu pernah warning Gebu kalau Gebu cakap camni lagi Abu akan betul-betul tinggalkan Gebu dan pergi kat kawan Abu tu. Abu jugak pernah halau Gebu pergi balik kat tuan Gebu yang dulu. Sampaii hati Abu...Abu..Gebu betul-betul sedih bila Abu cakap camtu. Betul ke Abu nak tinggalkan Gebu? Betul ke nak Gebu balik kat tuan Gebu tu?? Gebu fikir pasal ni hari-hari lepas Abu cakap camtu.

Sekarang ni bila keluar  jalan-jalan dengan Abu, Gebu dah tak mampu nak cakap banyak dengan Abu lagi. Bukan sebab Gebu dah tak sayangkan Abu tapi Gebu sedih. Bila jumpa Abu, Gebu curi-curi tengok wajah Abu. Hati Gebu jadi makin sayu tiap kali pandang wajah Abu. Gebu takut kehilangan Abu. Macam-macam Gebu pikir. Gebu teringat kata-kata Abu..Abu sanggup gadaikan satu nyawa Abu untuk Gebu walaupun Gebu ada 9 nyawa lagi. Abu cakap Gebu boleh mintak apa ja dari Abu. Abu akan tunaikan semua permintaan Gebu tu. Abu..Gebu taknak mintak apa-apa dari Abu. Gebu cuma nak Abu je..Abu tolongla Gebu..jangan tinggal Gebu.. tapi kalau satu hari Abu dah berubah hati..Gebu rela Abu lepaskan Gebu..tapi jangan halau Gebu balik kat tuan Gebu ye..

Abu..kenapa dengan Gebu ni. Kenapa dengan hati Gebu ni..Gebu sedih..hati Gebu terguris.. Gebu rayu kat Abu..tolong pujuk hati Gebu ni. Makin hari hati Gebu makin sedih..Gebu menangis..pujukla Gebu.. Hahaha..Gebu memang mengada. Gebu lupa janji Gebu pada Abu. Tak boleh mengada-ngada.

Abu, Gebu sedar kekurangan diri..Gebu takkan mintak lebih dari Abu..

:::::::::::::::::::::::::::::::::GEBU SAYANG ABU :::::::::::::::::::::::::::::::::


SAYA SANGAT SAYANGKAN SEMUA ORANG DI SEKELILING SAYA :)

lama rasanya tak menulis. dalam hati memang gila memberontak nak luahkan semua di dada. tapi bila bukak je dashboard blog..tiba-tiba hilang. Hilang entah ke mana aku sendiri pun tak tau. Kisahnya masih ada di sudut hati tapi laluan untuk meluahkan semuanya tiba-tiba jadi kabur dan akhirnya tak nampak. aneh. Barangkali hati belum rela nak luahkan semua. lebih selesa disimpan rapi di dalamnya. Akibatnya..hati sakit.ambikk!!!!!

hai readers, i'm back :)
Hari ni aku nak share teori baru yaang aku cipta sendiri. sapa nak ikut silakan...kalau tak suka..lupakan.. Tajuk entry kali ni adalah cara-cara nak handle perasaan sakit hati kt kawan kita. bunyinya macam formal dan membosankan tapi perluu untuk dibaca. nak-nak pulak kalau anda memang tengah sakit hati dengan kawan anda.hahaha,.,

TEORI 1 : GiVE a BIG SMILE kepada kawan anda yang sangat suka menyakitkan hati tu. hey!! tak tau ke cara nak senyum tu. meh sini nak tunjuk cara senyum yang betul dalam mengatasi manusia yang sangat menyakitkan hatii tu.  Relevan teori ini adalah si dia akan berasa sangat pelik melihat kita tersenyum sedangkan dia merasakan dia cuba menyakitkan hati kita? lalu dia mendefinisikan kita sebagai GILA. bagus apabila teori ini digunakan kerana selepas ini tiada lagi orang yang berani cari pasal dengan orang gila seperti anda.hahaha..selamat mencuba!!!

TEORI 2 :  KETAWA kuat-kuat.. Teori ini sangat mudah. tiap kali anda rasa bengang dengan orang itu anda perlulah ketawa kuat-kuat seperti ini. "HA HA HA". Okey, sila ketawa sekali lagi. "HA HA HA"..yeahh..begitu caranya. Bayangkan saja si dia yang menyakitkan hati anda itu seperti badut yang sedang berlawak. tukarkan saja benda yang menyakitkan hati itu seperti menonton raja lawak. Setel!.hahahaha..

TEORI 3 : SABAR dan POSITIVE. yang ni teori yang aku ambik dari jiejieku yang bernama Farah. Jiejie selalu pesan dengan aku..SABAR dan always positive. Seriously, sangat berkesan cara ini.

TEORI 4 : Anggap saja si dia yang suka menyakitkan hatii itu seperti kanak-kanak 3 tahun yang mahu dilayan selalu. hmm..layan jela..

okey, CAKAP MEMANG SENANG NAK BUAT MEMANG SUSAH.

MOHON PADANYA MOGA HATI MENJADI TENANG.AMIN...

FROM 1 TO 7

hye readers :D

1st
cantik tak blog saya? background baru nama baru. No more MENGINTAI KE LANGIT..huhu..tiba-tiba rasa sedih bila MENGINTAI KE LANGIT dah dilupuskan. wah! DILUPUSKAN? kejam bunyinya di situ. :]

2nd
setinggi-tinggi penghargaan kepada saudara yang mengedit blog saya ini iaitu TAJUL HIDZUAN. Dia memang kreatif benda-benda camni.hehe..cantik kan background baru saya? tapi background lama yg dicreate saudari XANA MARIYAH dulu pun cantik jugak.. Dua-dua saya suka :) i'm  lovin' it!!

3rd
esok jam 3 petang kami semua team BMB5Ac akan terbang ke sebuah pulau yang terkemuka iaitu PULAU PINANG. Trip ke INDUSTRIAL COURT. Bukan kami yang akan dibicarakan tapi kami nak lihat orang lain kena bicara. Dup dap dup dab..nerves ni!!haha..

4th
semalam saya makan  banyak giler. 2 pinggan nasik, 2 ketul donut, 1 roti, 6 nugget, lokchin, kerepek pisang, sebungkus sirap, secawan air masak, secawan mineral, secawan limau ais. Masalahnya sekarang ni saya lapar lagi walaupun dha hadap bertong-tong makanan semalam. hairan!! mana p makanan tu semua?

5th
alhamdulillah..banjir dah surut. pelik jugak nape kat Tv dok cakap banjir makin teruk. motifnya? haishh..xtau la. kena tanya pihak tv tu la. saja nak bagi berita jadi lagi menarik kot.

6th
saya dah dapat tempat untuk internship. :D

7th
saya dah beli DVD jurassic park as request by si Aiman Syahmi tu. Hg tengok puas-puas na..habis acu gadai emas permata semata-mata nak   belu CD kat hg tau dak? (haha..saja bagi aiman rasa berssalah.huahuahuaa)

sekian saya melaporkan kisah ringkas saya beberapa hari ini. Terima kasih :)



blog ini under maintenance..

Sesakkan Trafik Anda Di Sini

There was an error in this gadget

Facebook Badge

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002776172427

About this blog

Ku lakar sebuah kehidupan...ku coret dalam tulisan :)

Pageviews

Powered by Blogger.

Followers

About Me

My Photo
norzaidah
selama, perak, Malaysia
berkongsi rasa melalui penulisan..
View my complete profile

ShoutMix chat widget

autumn in my heart

Melancholy - Sad piano_violin music


Powered by mp3ye.eu

Its Me

Its Me

Waktu sekarang

Menarik

Klik !