MENGINTAI KE LANGIT..

ku mendongak ke awan mencari bulan di siang hari.. bisakah aku temui??

n.o.r.z.a.i.d.a.h

n.o.r.z.a.i.d.a.h

ya..thats my name. Nama pilihan arwah abah.. Mak nak letak nama Izzaidah tapi bila g daftar abah tukar nama norzaidah.hehehe..mula-mula terfikir gak nama ni cam klasik je. Tapi tersedar plak yang tak ramai guna nama ni. so..aku kira nama aku special. one in a million..chewahh..:D

n.o.r.z.a.i.d.a.h

aku dilahirkan pada 27 may 1988.. Kalau x silap hari Jumaat pukul 3.38 petang di Hospital Besar Taiping Perak dengan berat 3.4+ kg. Berat tu..hehee.. Menurut Dr. Fadhillah Kamsah orang yang lahir pada bulan 5 ni keras hatinya. Yup, mmg hati aku. Tapi aku nak bela diri..aku seorang yang pemaaf. Aku akan maafkan sesiapa saja yang mintak maaf. walau besar mana pun salah dia, aku akan maafkan. walau kali ke 100 pun aku maafkan. Tapi!!!!! jangan melampau k..do not take advantage..ambik kesempatan! hello!! anytime hati yg pemaaf ini menjadi keras. sampai satu masa..tiada maaf bagimu. wek wek!! :D

n.o.r.z.a.i.d.ah

ha...aku repeat nama aku untuk kali ke-3.. dislike to hear that? who cares? aku tak kesah. kalau xsuka close blog aku ni cepat. eh22..cop! nape aku marah sangat ni. Dah bape hari emo ni. ape kes?? sorry2..jiwa kacau ma..haahaha..

bersambung..nite :)




it's already 12.00am.. Teratak Lembah Impiana sunyi dan sepi. Sepi sekali..tanpa dengkuran..tanpa bunyi kipas syiling  mahupun bunyi katak ong ong.. dan aku? masih di sini..melayan perasaanku yang juga sememangnnya sepi.. (drama!!ehehhee)

aku melihat Nokia Expressmusic kesayanganku.. ku tekan button PLAY maka berkumandanglah lagu nasyid feveret anak-anak saudaraku yang bertajuk DI PONDOK KECIL..



dipondok kecil di pantai ombak

berbuih putih beralun-alun

disuatu hari ayah berkata
jaga adik mu ayahkan pergi jauh
ku pandang wajah ayah dahinya ku cium
air mata mengalir hatiku pilu

diam-diamlah sayang jangan menangis 
doakan ayah semoga diterima
diam adik ku sayang jangan menangis
andai ayah gugur doakan dia syahid

selamat berjuangan ayah tercinta
kau pergi dulu ayah ke medan juang
ku iringi doa moga berjaya
beroleh kemenangan demi agama Islam

wahai abang ku kemana 
ayah ku sayang ayah ku cinta ayah 2x

duhai adik ku sayang jangan bersedih 
ayah mu pergi menyambut seruan Ilahi
tapi ingatlah adik ku pesanan ayah
berjuangan dan berkorban walau dimana jua

pada Mu Tuhan aku bermohon 
dosa ayah ku minta diampunkan
berilah rahmat bantulah dia 
untuk menegakkan agama Islam

Sambil dengar lagu aku belek2 fon kegemaranku ini lalu membaca message2 yang ada.  Tiba-tiba tersentap membaca satu message. "k.zai..kami xsambung degree"..
pelik!! tiba-tiba taknak sambung degree. bukan ke tu cita-cita dia..nak ambik degree HRM katanya. Akhirnya..aku dapat mengesan sesuatu.. Masalah kewangan.. Ayah baru saja kembali ke rahmatullah bulan lepas. Adik-adik perlukan duit nak buat blanja  sekolah. Abang baru je keje..kesian dia selama duit habis kt family je.. Xpe, mungkin bukan rezeki sekarang..akan datang akan sambung degree jugak..
dia memang tabah. Akak doakan yang terbaik buat kamu.

di situasi yang lain :
mak..cheq xmau la blajaq dah. xminat!!! toksah la dok paksa cheq ngaji lagi. ni kes tertangguh plak.. Ada peluang..ada duit xmau blajaq. Lagi teruk masuk jugak u..tapi buat prabih duit mak ayah. mak ayah dok menoreh getah, juai kuih..si anak??? berjoli sakan di kampus..ape cer plak tu??

sekadar ingatan..


~kepada yang ada peluang..jangan sia2kan..peluang tak datang banyak kali~



Please be in my shoes~

saya sangat sedih
faham tak?
saya sangat terluka
tahu tak?

i always ask myself, why the disease choose me?

hye...tiba-tiba aku terjaga dari tidur. Mimpikan sejarah lama, kesalahan yang aku sendiri cipta suatu masa dulu.. Cukup buat hati aku terluka lagi. Perasaan tu datang tiba-tiba. Hahaha..aku emo plak pagi-pagi buta ni.. Esok pagi kul 8 da kelas memandu again. Walau tak best camne sekalipun, aku tetap jugak akan dapatkan lesen lorry.heheee..gimik je..lesen kereta ok :)

ada apa dengan kenangan??
kenangan adalah sesuatu untuk dikenang dan dijadikan pedoman hidup. Kalau kenangan tu manis boleh la kita jadikan sesuatu yang akan wat kita tersenyum di saat berduka. Tapi..kalau kenangan tu tak best perlukah kita menangis? menangis dan terus menangis? hello, menangis tak bermakna lemah ok..

Kata orang zaman kat U la zaman mencipta kenangan paling banyak dan best bersama kawan-kawan. Kata orang la kan..kesahihannya aku pun tak tau. ask urself ok?

Dulu masa zaman muda aku pernah wat satu kesalahan terbesar dalam hidup aku. suspen tak bunyi??heheee.. Zaman muda la sangat no.. i mean zaman berhingus masa diploma dulu..lalalalalalaaa...kenangan oh kenangan. Cukup menyakitkan..

Tiap kali bila ada yang mengungkit kenangan tu hati ni mesti  nak terguris dan terhiris. Walau sekadar gurauan aku sendiri yang over nak terasa hati. Konon-konon aku nak mengawal perasaan tu..tapi dia datang sendiri. Aku tetap nak terasa jugak.. Terkadang aku menyesal dengan kesilapan yang aku ciptakan ni. Terkadang aku sendiri yang memilih untuk lukakan hati sendiri. ha..motif?? aku emo lagi..heehehee..

ha..ni lah kesannya bila terjaga time pagi-pagi buta camni. Bukan nak solat tahajud ke ape..dok intai ke langit & menulis & menulis.. Tahla..malam ni agak emosi ye..Mungkin effect kepada mimpi tadi. Mimpi kepada kenangan yang sangat menyakitkan.. 

~as i think about my past, the tears will come out~


demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku

tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku


kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemani…

hola..hehehe..amacam lirik lagu di atas? ok x? cukup jiwang x?hikhik..bukan aku tulis k..aku copy je.. ni lagu jiwang yang aku suka sejak 2009..kalo dengar versi yang slow lagi best..

sebenarnya lagu di atas takde kaitan pun dengan entry kali ni. saje  ambik mood melalui lagu ni.

tak lame lagi sem baru akan bermula iaitu pada 3hb Januari 2011. Diary tahun baru pun aku dah beli.hehee... memang hobi aku tulis diary. Bagi aku momment2 best dalam hidup perlu dicatatkan. kalau x lupa plak nanti.. momment yang tak best pun aku coretkan kt dalam diari. At least kita dapat luahkan everything dalam diari tu. hg suka ke, duka ke, marah ke..semua boleh tulis.. best2 :)

ada apa dengan tahun baru 2011?
tak tau ada ape..hanya Allah yang tau ape yang akan berlaku nnt. Bak orang selalu kata. kita hanya merancang, Allah yang tentukan.. bukan sekadar kata2 tapi betul ok..memang Allah s.w.t yang tentukan..

sebenarnya aku dilanda satu perasaan yang sangat mengganggu jiwa aku. perasaan takut aku kira. takut nak menghadapi hari2 yang bakal mencabar.huaaa...

tahun depan tahun akhir aku sbg student. Pastu akan akan ke stage seterusnya iaitu BEKERJA. wah!! apsal yang takut sangat tah..

sekian


when i close my eyes, i become frightened of the next day approaching~





as-salam..syukur ke hadrat Illahi dapat lagi kita bertemu lagi dengan penghulu hari iaitu Jumaat. Bersyukur kerana masih lagi diberi peluang untuk menghirup udara segar di bumi indah ciptaanNya. Masih diberi kesempatan untuk melihat kehijauan kehidupan. Masih diberi ruang untuk mengembara di tanah kurniaannya untuk mencari rezeki. Masih boleh bersuara untuk meluahkan rasa hati. bersyukur~Alhamdulillah :)

Bukan nak jadi ustazah, sekadar berkongsi cerita di blog "mengintai ke langit" ni.  Mengintai ke langit bukan sekadar tajuk tapi aku betul mengintai ke langit setiap hari. Betapa luas dan hebatnya ciptaan Dia. Cantik sekali.. try la intai kalau tak caya.hehehe..

Cakap pasal langit teringat satu pepatah LANGIT TAK SELALU CERAH~ yup!! langit memang tak selalu cerah. Kadang-kadang mendung, kadang-kadang CERAH. haishh..apasal aku repeat perkataan cerah tak habis2 ni..motif?hahaaa... Kadang-kadang kita tengok langit cerah tapi tiba2 hujan. Jangan terkejut jangan menggelabah..kan dah cakap tadi, Langit kan tak selalu cerah :)

ape lagi ye nak cakap pasal langit? hehee..
emm..langit tu tinggi ke rendah?? ha..ade sape2 nak jawab x? xde?? meh zaizai jawab sendiri.. korang cuba baring dalam kelambu..(make sure kelambu dipasang kemas ok) pas baring tengok lelangit kelambu tu. pastu angkat tangan..tangan je! badan xyah angkat. sampai tak tangan tu kt langit kelambu tu??hehehe..dah dapat jawapan??? nak pinjam kata2 nabil..lu pikir la sendiri :)

Akhir kata, moga kita dirahmati di petang Jumaat nan indah ni. insyaallah~

sebelum berpisah nak tinggalkan 1 lagu ni. Lagu feveret bertajuk KERLIPAN CINTA oleh Rabbani


j.o.m   i.n.t.a.i   k.e   l.a.n.g.i.t

Hidayah .. Kerlipan Cipta Cintaku 

Harum Rembulan Mawar 
Dingin Dihakis Keseorangan .... 

Aku masih menghitung diri .. 
Kesiangan yang panjang 
Ingin mengisi hati 

Padamu kasih 
satukan aku 
Dengan rahmatmu 
Dengan Kalimah 
Malam Siangku 
Berliku liku 
Duri Dugaan 
Siratan Cinta 

Biar di jemala mentari 
Biar di bahu gunung berapi 
pasrahku abadi untukmu ..untukmu 

Ku kembara setia disisinya ... 
Ku inginkan Bahagia abadi 
ku impikan sentosa dibawaha naungannya 
selamanya


-end-

hola..
2.06 am, 17 December 2010~

mata masih segar bugar lagi. Baru lepas chat ngn sorang kawan..saje sembang-sembang.. Sekarang ni tengah pening mencari ilham camne nak tido. Nak kena ikut cam cara Mr.Bean ke kena kira kambing biri-biri? atau guna cara omputih kira bintang? ish..agak2 la nak kira bintang..ngeri sudah nak bukak tingkap malam2 buta ni..wowowowoww~~

sem baru bakal menjelma 2 minggu lagi. excited plus takut.
sebab, xsabar nak habiskan degree & join the industry. takut pulak sebab takut xleh ketchup ilmu2 baru yang bakal diajar oleh lec2 baru.hehehee.. tp bila tringat balik pesan mak "kalau kita usaha..tak perlu takut..pasti berjaya!"hehehe...kata mak saya :)

sekarang ni tgh pening pikir tempat for practical. Mula2 nak practical kt perlis je..senang nak jumpa supervisor. Tapi mana lokasinya?hehehee..pening again..
aku nak tempat yg da elaun.. kalau xda elaun parah la..huhu..at least ada elaun motivated la ckt aku nak wt research.hehehhee..
antara tempat yang di suggestkan teman2 adalah :

~CIMA >>ada elaun rm500 ni..hehehe...

+PETRONAS KL>>pun ada elaun & ada potential diserap kerja terus. menarik tu :)

:BANK RAKYAT>> apa kata survey???

$ GLAXOSMITH KLIEN>> International company..syrkt Panadol, Ribena...ok gak kn?hehehee...


okeh2, mau titon..sok keje  :)
nite~~

mood :oh practical~

end :D

Short Term Best Friend

kita jadi kawan baik ek~dipetik dari blog my bestie Ladyzana :)

setelah aku baca & baca blog beliau aku terpanggil untuk mengeluarkan entry kali ni.hehehe..ampun ye zana..
sy telah "mengplagerismkan" title entry anda. :)

aku sesangatlah bersetuju dgn statement beliau bahawa lelaki & perempuan xboleh berkawan baik. Kalau short term best friend boleh la kot..kalau lama2 idoknye boleh teman rase. (haisshh..tibe2 ckp perak plak..over u!)

SHORT TERM BEST FRIEND???
sangatlah merepek..kalau short term bukan best friend namanya. Bak kata orang "BFF"..best friend forever :)
jangan pulak nak manipulasikan makna BFF tu..dari "Best" jadi "Boy" friend..no no no no...dislike.

will be continue..dah magrib 

:)

Ni Azam idola kecil..hehee...adakah dia azam yg ku cari??hahaha-sekadar gambar hiasan-
as-salam..
hye all :)

nampaknya 2010 bakal melabuhkan tirai 2 minggu lagi. tiba2 aku terpikir dah tercapaikah azam aku tahun ni?? Azam?? aku ada azam ke tahun ni? blurr sebentar :'(

anda pulak bagaimana??

jom, guna mata hati untuk berfikir~~~



-end-

as-salam..
tadi aku ada menonton satu rancangan seorang pakar motivasi terkenal, Dato' Dr Fadhillah Kamsah. Aku pun xsure yang aku tengok tadi ulangan ataupun x..biasa la Astro...aku pun tak faham sangat schedule Astro ni. Apa yang ada aku tengok..

mengenai program ni tajuk Selami Jiwa tu pun dah cukup menarik perhatian bagi aku. Berkesan penyampaian bersama tetamu jemputan.

yang aku tengok hari ni bersama Catriona Rose..seorang artis mek kelate yang cantik manis yang pernah accident teruk satu masa dulu. Dan hari ni beliau dijemput bukan mengenai accident tapi mengenai TUDUNG!! tudung adalah satu fesyen ataupun tuntutan agama.. 

alkisah Kat start bertudung pada 16 July yang lalu. Masa tu beliau menemani teman2nya ke butik untuk membeli tudung. Dek kerana bosan menunggu kawan2nya memilih tudung, Kat mengambil satu tudung dan mencuba. 

Tiba-tiba dia rasakan yang seperti angin yang menyeru di dalam hatinya. Kat jadi takut lalu membuang tudung tersebut cepat2 dari kepalanya. Apabila melihat perubahan di wajah Kat kawan2 mula bertanya. Kat menyatakan hasratnya mahu bertudung lalu diketawakan. Kat turut ketawa tetapii dalam hatinya ada sesuatu..beliau yakin, Allah menyeru namanya..memberi hidayah kepadanya.

Balik je ke rumah Kat menangis sendiri. Suami beliau outstation. So kat rumah ada Kat & anaknya sahaja. Kat nekad mahu bertudung.

Kat nak keluar rumah lalu mencari tudung tetapi tak jumpa. yang ada hanya selendang. Kat tefon kawan baiknya untuk meminjam tudung. Seperti tak percaya namun kawannya menyuruh kat ke rumahnya untuk mengambil tudung. Kat dan kawannya ke Butik lalu kawannya menhadiahkan beliau tudung yang pertama :)

balik je rumah suami dah ada. Kat masuk bersama anak. Apabila Kat masuk suaminya terpegun dengan sedikit ternganga melihat isteri kesayangannya. Lalu beliau mengucup dahi isteri dan memeluknya penuh syukur dan  gembira.

ibu di Kampung terus datang ke KL untuk menghadiahkan Kat tudung. Begitu gembira sekali hati sia ibu.

Kata Kat :
~ Kat bertudung bukan sebab mak bebel, tapi kerana Allah Taala.
~ Kat sentiasa berdoa moga Allah tidak menarik balik hidayah yang diberikan pada Kat
~Kat rasa ada hembusan roh baru dalam dirinya..
~ Kat akan bertudung sampai bila2..

ini adalah ringkasan rancangan ni yang aku tonton tadi. 
Hebat bukan kuasa Allah? ya aku yakin.. Allah Maha Berkuasa..

moga kita sentiasa diberkati. amin..


*kata orang..lelaki suka perempuan bertudung untuk dijadikan isteri. kata anda??


Manis sekali :) bukan sekali tiap2 kali pandang pun manis ..:)


-end-


sebenarnya banyak yang melekat di minda
bermain-main kt kepala otak ni
berserabut!!
jiwa plak xbrapa nak tenang
seperti ada sesuatu
nak diucap tapi tak terluah~~

eh!! zaizai kan ada best friend..
luahkan kt dorg..
at least lega sikit.

helo!!
u da besar zaizai
sampai bila nak bgantung kt kawan2??
best friends kamu pun byk bnda lain nk pikir
xde masa nak melayan hal kamu

.....betul333 :)

zaizai bermonolog sendiri...

-end-

EMOSIKU~


EMOSIKU..
PERASAANKU..
GUNDAH BERCAMPUR GEMBIRA
SUKA BERSELIT DUKA
ADAKAH AKU BAHAGIA?
ATAU DIRUNDUNG DERITA?
AKU MAHU CARI
AKU MAHU RASA
KEBENARANNYA
MUNGKINKAH IA
C.I.N.T.A
~~~~~~

aku ingin c.i.n.t.a
:)

PLAN A

Semalam aku ada ter "discuss" dengan seorang teman mengenai HIJRAH..wah!! boleh pulak "ter"..secara tak sengaja discuss.hahaa..rajin betul kami berdua.huahuahuaa..hasil daripada informal discussion tersebut adalah kami kena hijrah dari segi PEMIKIRAN.. maknenye..think pasal future jugak. ape yang kita nak in future..
kena set a focus ape kita nak. kalau nak capai semua benda2 tu kita kena hijrah dari segi pemikiran.. di akhir perbincangan..(heheee..formal bunyinya).. 
kami decide yang kita kena ada plan. ya..PLAN A..PLAN B..PLAN C..

so..aku sempat wat PLAN A hidup aku..hehhehhee...iaitu ~~

2011 (23 years old)
HABISKAN DEGREE WITH ANC



2012 (24 years old)
JOIN THE INDUSTRY
KERJA KERJA KERJA
DUIT DUIT DUIT :)
agak-agak mane 1 la bakal office aku..hehhehe...




BUY MY NEW HOME SWEET HOME


2014 (26 years old)
BERUMAH TANGGA..hehehe..
KAWIN???
sekadar gambar hiasan..agak2 sape la jodoh aku..hihi...




MENSTABILKAN FAMILY 1ST with KIDS (nak anak kembar)..hahaa..






PASTU..2016 (28 years old)
FURTHER MY MBA

kalo MBA topi dia bulat..hehee..( kalo bleh nak ajak suami sambung MBA kt overseas)


2023 (35 years old)
BUY MY DREAM CAR 
TOYOTA ALPHARD 
TOYOTA ESTIMA
(salah satu)

Toyata Alphard (besar dan exclusive)
senang nak bawa family g jalan2..
Estima..yeahh!!!




Semoga PLAN A jadi kenyataan

GO FOR IT MAMA!!
will be continued...

sebelum ucap selamat jalan kat ko &
kalau la dia ada depan mata.. aku akan :


  1. TENUNG MATA DIA DALAM2 (jgn perasan!!)
  2. AKU DEKATKAN DIRI DENGAN DIA (tp x bersentuhan k)
  3. AKU PANDANG DIA LAGI (bosan pandang ko lame2)
  4. AKU GENGGAM SEKUAT2NYA (tangan kanan aku)
  5. AKU ANGKAT (angkat tangan)
  6. dan.....................
  7. dan......................
  8. AKU TUMBUK LAJU2!!! HIYAKKK!!! AKU KARATE..PULAS TELINGA DIA. AKU TARIK RAMBUT DIA, BELASAH CUKUP2 SAMPAI PUAS HATI
  9. LAST...AKU MINTAK MAAF KAT DIA
  10. UCAP SELAMAT TINGGAL KAWAN......

AHHHH!! AKU SANGAT MARAH DENGAN DIA...HARAP2 DAPAT TUMBUK DIA BETUL2 DALAM MIMPI MALAM NI. HIYAK!!!!!

~ni bukan drama..aku serius marah..huhuu...

-end-

4 days to go...


menggelabah

berdebar

stress

takut

jiwa kacau

tension

pening lalat

blur

gelisah

not ready

exam result is coming soon. all those 


negative words above are "playing 


around" & "dancing" in my heart & 


brain. 

hope to get the best  result for this 


semester. hoping for dean list..hoping 


for success. 

do not want to be a failure. oh 


God..please help me..

Bismillahirrahmanirrahim...

dengan nama Allah yang Maha Pemurah


 lagi Maha Mengasihani..


insyaallah.. 4 days to go..

-end-

~~usaha tangga kejayaan~~
tapi dah cukup ke usaha???

Sesakkan Trafik Anda Di Sini

There was an error in this gadget

Facebook Badge

https://www.facebook.com/profile.php?id=100002776172427

About this blog

Ku lakar sebuah kehidupan...ku coret dalam tulisan :)

Pageviews

Powered by Blogger.

Followers

About Me

My Photo
norzaidah
selama, perak, Malaysia
berkongsi rasa melalui penulisan..
View my complete profile

ShoutMix chat widget

autumn in my heart

Melancholy - Sad piano_violin music


Powered by mp3ye.eu

Its Me

Its Me

Waktu sekarang

Menarik

Klik !